OKROG LETA 1920 JE NONA EMILIJA OD SVOJEGA OČETA KUPILA HIŠO V KOZANI ŠT. 28.

Ker je že prej imela svojo trgovino na »Placu« (pri Jeronovih), je v svojem novem domu to dejavnost nadaljevala in si poleg trgovine omislila še lastno pekarno. Bila je tako podjetna, da je pridobila licenco za prodajo tobaka in soli, nad katero je imela v tistih časih monopol država. V trgovini je prodajala tudi kavo, ki je bila zelo dragoceno blago, saj so jo prodajali tako rekoč na »zrnje«. Posel ji je tako dobro cvetel, da je pozneje kupila še dve hiši v Kozani in kar nekaj obdelovalne zemlje, vinograd na Žemljici pa ji je podaril oče.

RODBINA DE REYA

Leta 1923 se je nona Emilija poročila z Vermigliom de Reyo, ki jo je kmalu po poroki zapustil in odšel na delo v Argentino. Čeprav je obljubil, da se bo kmalu vrnil, je v Argentini ostal do pozne starosti in tam tudi umrl. Naslov plemenitega de Reye je dobil njegov ded leta 1927.

 

IZ PODELJENEGA PLEMIŠKEGA NASLOVA JE IZHAJALO, DA SE TA LAHKO DEDUJE TUDI PO ŽENSKI STRANI.

KMETIJA JE BILA OSNOVANA NA PRIDELAVI SADJA, IN SICER ČEŠENJ, SLIV, HRUŠK IN FIG. PRIDELALI SO TUDI NEKAJ VINA IZ STARIH VINSKIH SORT (PREDVSEM IZ REBULE), KI SO BILE POSAJENE V VINOGRADU NA ŽEMLJICI.

Noni Emiliji se je leta 1917 rodila Talica in leta 1924 dvojčici Adriana in Vanda. Tako Talico kot Adriano je zanimalo zdravstvo, zato se je Talica izučila za babico, Adriana pa za medicinsko sestro. In ker je obe vleklo v svet, si je Adriana poiskala službo v Imoli in tam tudi ostala.
Otroci so podedovali veselje do narave in kmetovanja, posebej Timon, ki je pustil redno službo in se posvetil kmetiji. Že prvo leto po prevzemu je bil posajen dodaten hektar oljk, urejena pa sta bila tudi moderen način namakanja in avtomatsko biognojenje. Na drugem hektarju kmetije je bil urejen terasast sadovnjak, v katerem so posajene avtohtone briške sorte sadja. Tako v oljčniku kot v sadovnjaku je obdelava v celoti ekološka.

STARA HIŠA JE PREUREJENA V DRUŽINSKI PENZIJON Z IMENOM VILLA EVA, KI JE NAMENJEN TURISTOM, KI SE RADI SPROŠČAJO V PRIJETNEM IN DOVRŠENEM DOMAČEM VZDUŠJU.